ΝΕΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

ΝΕΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Η εταιρεία μας ανέλαβε τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή πολυτελούς δυόροφης κατοικίας με υπόγειο, υπέργειο χώρο στάθμευσης και κολυμβητική δεξαμενή, στην περιοχή της Πάτρας.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με γνώμονα το ανάγλυφο του φυσικού εδάφους, όπου επωφελούμενοι από τη μεγάλη κλίση του, και για τη λειτουργικότητα του ακαλύπτου χώρου, δημιουργούνται επίπεδα σε πέντε (5) διαφορετικές στάθμες, ενώ η κατοικία διαμορφώνεται σε 2 επίπεδα, με τμήμα του κτιριακού όγκου να αναπτύσσεται υπόσκαφα.
Το κτίριο τοποθετήθηκε ελεύθερο στο οικόπεδο για την καλύτερη εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός, όπως επίσης, τα μεγάλα υαλοστάσια σε συνάρτηση με τους καθημερινούς χώρους κάνουν πιο έντονη την επαφή της κατοικίας με την εξωτερική διαμόρφωση, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος διαρρέει μεταξύ των δύο.
Στο επίπεδο του ισογείου του κτιρίου, θα κατασκευαστεί κολυμβητική δεξαμενή με υπόγειο μηχανοστάσιο, «αγγίζοντας» το όριο (τοιχίο) του επιπέδου, δίνοντας την αίσθηση της υπερχείλισης, μη κάνοντας ορατό το εδαφικό όριο.
Επιπλέον, επιλέγεται το υπόστεγο του χώρου στάθμευσης να τοποθετηθεί στο κάτω άκρο του οικοπέδου, έτσι ώστε να υπάρχει μια διάσπαση των όγκων μεταξύ των δυο κατασκευών ώστε περιμετρικά αυτής, να υπάρχει φύτευση, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον χαλάρωσης, εύκολα προσβάσιμο από τους χρήστες.
Εντυπωσιακή σε όγκο, με αυστηρό σχέδιο, κλασσικού ύφους και διακόσμηση με φειδώ, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αυτή η ιδιωτική κατοικία, μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της.
Το κτίριο, ως προς τη σχέση και τη σύνθεση του όγκου του, τις όψεις και τα εν γένει ορατά τμήματά του, ικανοποιεί τις απαιτήσεις αισθητικής, τόσο ως μεμονωμένο κτίριο, όσο και σε σχέση με την εικονογραφία της ευρύτερης περιοχής και εντάσσεται αρμονικά στο οικιστικό του περιβάλλον, εξασφαλίζοντας συγχρόνως, αναβαθμισμένους όρους διαβίωσης.
Κεντρικός πυρήνας του κτιρίου είναι ο ψηλότερος όγκος του, ο οποίος αναπτύσσεται μπροστά από το κλιμακοστάσιο, από τον οποίο φαίνεται να προβάλλουν μικρότεροι όγκοι.
Με τη δημιουργία όγκων μεγάλου ύψους, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της κατοικίας, επιτυγχάνεται η δημιουργία χώρων διαφορετικής κλίμακας και χρήσης, καθώς επίσης και η οπτική ενοποίηση μεταξύ των ορόφων.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου αναζητά την απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και επιτυγχάνει την ένταξή του στο τοπίο με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση.
Προκειμένου λοιπόν, το κτίριο να ενταχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ανάγλυφο του εδάφους, επιλέγεται η είσοδος στην κατοικία να γίνει από τον όροφο, έτσι ώστε από την πλευρά της πρόσοψης να είναι ο ισόγειος χώρος, ενώ από την πίσω όψη να υπάρχουν δυο όροφοι.
Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με απλές και καθαρές γραμμές. Η εναλλαγή των υλικών σηματοδοτεί και την αλλαγή των χρήσεων, οι οποίες είναι απόλυτα διακριτές. Στην κατοικία κυριαρχεί το λευκό, ενώ υπογραμμίζεται η τεράστια επιφάνεια του τζακιού με τη χρήση μαρμάρου.
Η οργάνωση των ιδιωτικών και καθημερινών χώρων, εξελίσσονται γύρω από έναν πυρήνα κατακόρυφης κίνησης, τη σκάλα, η οποία αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κατοικίας, καθώς καταλαμβάνει την κεντρική θέση στην κάτοψη του κτιρίου, με αποτέλεσμα όλοι οι χώροι να εξελίσσονται γύρω από αυτήν, όπως επίσης δίνει το αποτέλεσμα της αισθητικής σύνδεσης των ορόφων.